Stewia – alternatywa dla tradycyjnego cukru

Cukier nie ma dobrej sławy. Zdarza się o nim mówić, że to biała śmierć. Jest wysokokaloryczny. Powoduje próchnicę zębów. Przyczynia się do powstawania nadwagi i cukrzycy. Jednak czy ktoś wyobraża sobie zupełnie gorzkie życie? Alternatywa dla niezdrowego cukru mogą być słodziki. Jednym z nich jest stewia. To naturalny słodzik, który skutecznie może zastąpić cukier i przy tym ma wiele istotnych zalet.

Kto powinien używać stewii? Stewia ma pochodzenie roślinne. Nazywana bywa ziołem słodowym. Do jej produkcji wykorzystuje się liście. To one są źródłem naturalnej słodyczy. Stewia z powodzeniem może zastąpić cukier. Ale nie tylko. Jest ona zdecydowanie bardziej zdrowa niż sztuczne słodziki. Stewia to naturalny słodzik. Jest on trzysta razy słodsza od cukru. Nie jest kaloryczna. Nie ma w ogóle wartości kalorycznej. Jest ona doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą lub muszą ze względów zdrowotnych ograniczyć ilość cukru w diecie. Należą do nich na pewno wszyscy ci, którzy są na diecie odchudzającej. Dla nich każda kaloria ma znaczenie. Stewia nie ma żadnej, więc to produkt dla odchudzających się. Poza tym jako naturalny słodzik jest ona bezpieczną alternatywą dla dzieci. Stewia nie powoduje próchnicy, dlatego chętnie sięgają po nią mamy, dbające o zdrowe uśmiechy swoich dzieci. Ponadto stewia jest produktem stworzonym dla diabetyków. Słodka, jednak dużo mniej niż cukier, jest chętnie stosowana przez osoby, które z racji choroby ilość cukru w diecie, muszą znacznie redukować. Stewia jest tu rewelacyjnym wyjściem z sytuacji. Jest ona również odpowiednim środkiem dla osób chorujących na fenyloketonurię.

Stewia jest środkiem, który można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jej cena waha się od 20 do 50 zł; w zależności od wielkości opakowania. Ten naturalny słodzik można także uprawiać samodzielnie w domu. W przydomowych ogródkach lub w zaciszu domu – w doniczkach. Niestety stewia nie sprawdza się przy domowych wypiekach. Znacznie lepiej sprawdza się tutaj cukier brzozowy (ksylitol).

Be the first to comment on "Stewia – alternatywa dla tradycyjnego cukru"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*